Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ


peliti1462439355
Πρόταση:
Περιγραφή της διαμόρφωσης της Γης του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.
Η γη του Πελίτι είναι: ένα θεματικό πάρκο για τις τοπικές ποικιλίες τη βιολογική γεωργία και τη βιωματική μάθηση.

Η βασική ιδέα της διαμόρφωσης του χώρου είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο οικολογικής αφύπνισης και διατήρησης της αγροτικής μας κληρονομιάς και συγχρόνως ένας πόλος έλξης για δραστηριότητες που διασκεδάζουν επιμορφώνουν και κάνουν βίωμα τη φύση. Για να προστατέψουμε τα φυτά πρώτα πρέπει να τα νιώσουμε, να γίνουμε «φυτά».
Έγινε μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο χώρος με βάση τους στόχους του Πελίτι, τη διατήρηση, διάσωση και διάδοση των τοπικών ποικιλιών αλλά και ένας χώρος χαλάρωσης, επαφής και σύνδεσης με τον εσωτερικό μας εαυτό.
Η προσέλευση στο χώρο γίνεται από μία πλακόστρωτη γεφυρούλα, που γράφει «Πελίτι» η οποία καταλήγει στην είσοδο.
Η είσοδος τις μέρες που έχουμε μεγάλες ομάδες είναι διαχωρισμένη σε «είσοδο» και «έξοδο» για την ομαλή ροή του κόσμου.
Δεξιά και αριστερά της εισόδου υπάρχουν δύο βελανιδιές ως "φύλακες" του κτήματος.
Η είσοδος αποτελείται από μία ξύλινη κατασκευή που φέρει το όνομα της οργάνωσης και είναι τοποθετημένη 3m μέσα στο οικόπεδο με σκοπό να καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Πίσω από την είσοδο βρίσκεται το «περίπτερο εισόδου» πληροφοριών και ενημέρωσης δυναμικότητας δύο ατόμων.
Λίγο μετά από το περίπτερο εισόδου υπάρχει ένα βοτσαλοτό όπου αποτελεί και ένα σημείο συγκέντρωσης για τις μεγάλες ομάδες επισκεπτών.
Δίπλα δεξιά, υπάρχει μια κυκλική βρύση όπου ο επισκέπτης μπορεί να πλυθεί.
Μετά τη βρύση ο επισκέπτης μπορεί να πάρει τον κεντρικό δρόμο και να πάει στο κεντρικό κομμάτι του κτήματος ή να ακολουθήσει την πορεία για τους θεματικούς κήπους.
Ξεκινώντας την επίσκεψη στους θεματικούς κήπους του Πελίτι.
Μετά τη βρύση υπάρχει δεξιά ένας θολωτός διάδρομος με φυτά.
Αυτός ο θολωτός διάδρομος είναι με αναρριχώμενα φυτά όπως αναρριχώμενη τριανταφυλλιά, αγιόκλημα, γιασεμί κ.α. Ο διάδρομος οδηγεί στον πρώτο θεματικό κήπο. Ο διάδρομος είναι πλακόστρωτος. Ανάμεσα από τις πλάκες υπάρχει βλάστηση.
Υπάρχουν 10 θεματικοί κήποι που ενώνονται με μονοπάτια και "μυστικές" διαδρομές. Όλα τα φυτά είναι από τοπικές ποικιλίες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και φυτά της περιοχής καθώς και του εθνικού πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης.
Κάθε κήπος έχει διάσταση 20 - 30 τμ Σε κάθε κήπο υπάρχει και ένας χώρος για ξεκούραση που μπορεί να είναι: ένα παγκάκι μια πέτρα, ένας κορμός δέντρου κ.α Σε κάθε κήπο υπάρχει παροχή νερού για να ποτίζονται τα φυτά, σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η παροχή μπορεί να είναι μια βρύση για το κοινό. Στο σχεδιασμό των κήπων κυριαρχούν οι καμπύλες.
Ο επισκέπτης μπαίνει σε μια υποχρεωτική πορεία με τη μαγική διαδρομή των 10 θεματικών κήπων. Οι θεματικοί κήποι ως τον 6ο χωρίζονται μεταξύ τους με φυτό φράχτες δημιουργώντας έτσι 10 ξεχωριστούς και απομονωμένους κήπους.
Ο πρώτος θεματικός κήπος είναι ο διεθνής κήπος (δεξιά πλευρά από τον κεντρικό δρόμο) Εδώ βρίσκεται η καστανιά που φυτευτικέ στις διεθνής ημέρες σπόρων που έγιναν στη γη του Πελίτι το 2012 (η καστανιά σήμερα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο αν δεν μπορεί να μεταφυτευτεί θα γίνει εκεί ο διεθνείς κήπος). Ο κήπος είναι φτιαγμένος με φυτά από τους φίλους του Πελίτι απ’ όλο τον κόσμο. Τα φυτά δεν γνωρίζουν όρια ταξιδεύουν στο χρόνο και στον τόπο και εξελίσσονται. Αυτό είναι και το μήνυμα για τους ανθρώπους. Μια γη για όλους τους ανθρώπους. Εδώ μπορούμε να δούμε και τα ιερά φυτά όπως ο αμάρανθος, ιερό φυτό των Ίνκας και η πατάτα ιερό φυτό των ιθαγενών του Περού. Φυτά που απαγόρευσαν οι Ισπανοί κατακτητές προκειμένου να ανακόψουν τους λαούς από τις παραδόσεις τους και με αυτό τον τρόπο να τους κυριαρχήσουν. Ένας χάρτης με τα κέντρα εξάπλωσης των ποικιλιών πληροφορεί τον επισκέπτη το πως εξαπλώθηκαν οι ποικιλίες στον πλανήτη.
Ο δεύτερος θεματικός κήπος παρουσιάζει τα φυτά της οροσειράς της Ροδόπης (δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου) Η οροσειρά της Ροδόπης δεν πάγωσε πριν 10.000 χρόνια και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια φυσική κιβωτό που φιλοξενεί φυτά από όλη την Ευρώπη. Από τα 12.000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ευρώπη στην Ελλάδα συναντάμε τα 6.000 είδη. Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάμε το 80% των φυτών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μέσα σ’ ένα μικρό χώρο μπορούμε να συναντήσουμε αρκετά από αυτά τα φυτά. Μια βραχώδη διαμόρφωση μας κάνει μια μικρή αναπαράσταση της οροσειράς της Ροδόπης.
Ο τρίτος θεματικός κήπος είναι ο εδώδιμος κήπος (δεξιά πλευρά από τον κεντρικό δρόμο). Λαχανικά και σιτηρά από όλη την Ελλάδα κάνουν την παρουσία τους εδώ και λένε την ιστορία τους.
Ένας χάρτης από την Ελλάδα όπου παρουσιάζει τις τοπικές ποικιλίες κάθε περιοχής.
Ο τέταρτος θεματικός κήπος μας παρουσιάζει τον ανθόκηπο των σπιτιών (δεξιά πλευρά από τον κεντρικό δρόμο). Ο ανθόκηπος με τριανταφυλλιές, γαριφαλιές και άλλα ωραία λουλούδια που καλλιεργούνται παραδοσιακά στις αυλές των σπιτιών μας δημιουργεί μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων.
Ο πέμπτος θεματικός κήπος είναι ο βοτανόκηπος (δεξιά πλευρά από τον κεντρικό δρόμο). Εδώ συναντάμε λεβάντες, δεντρολίβανα, μελισόχωρτα, αλλά και πιο ταπεινά φυτά όπως το ραδίκι και μαθαίνουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εκτός από τα βότανα παρουσιάζουμε και τα μελισσοκομικά φυτά.
Ο έκτος θεματικός κήπος είναι μια λιμνούλα όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει υδρόβια φυτά που καθαρίζουν τα λύματα κατεβάζοντας οξυγόνο στις ρίζες τους.
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το κεντρικό δρόμο και να συνεχίσει στο κεντρικό κομμάτι της γης του Πελίτι ή να συνεχίσει την πορεία του στους θεματικούς κήπους.
Ο έβδομος θεματικός κήπος το αμπέλι και η Ελιά (αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου) Εδώ υπάρχει μια μεγάλη γέρικη Ελιά και το αμπέλι που φύτεψε η Δρ. Βαντάνα Σίβα στην πρώτη επίσκεψη της στη γη του Πελίτι το 2013.  Καθώς και δύο σειρές με ποικιλίες αμπελιών που καλλιεργούνται στην περιοχή της Δράμας. Είναι ένα κιόσκι στην ουσία μια κληματαριά. Όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάτσει και να ξεκουραστεί και να ενημερωθεί για τα δύο από τα ιερά φυτά που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα το αμπέλι και την Ελιά και πως πέρασαν στη θρησκεία, στη λαϊκή παράδοση και στην σημερινή εποχή.
Ο όγδοος θεματικός κήπος ο οπωρώνας (αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου) Η περιοχή είναι πλούσια σε φρουτόδεντρα, φουντουκιές, καρυδιές, αλλά και μηλιές είναι η βάση της διατροφικής αυτάρκειας των τοπικών κοινωνιών. Εδώ βρίσκεται και το δέντρο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ μια κυδωνιά. Βατόμουρα, και άλλα φρούτα του δάσους συμπληρώνουν των κήπο με τα φρούτα του δάσους.
Ο ένατος θεματικός κήπος τα φυτά καταλαβαίνουν και αντιδρούν στα συναισθήματα μας, (αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου). Από τη δεκαετία του 1960 οι επιστήμονες απέδειξαν πειραματικά ότι τα φυτά αντιλαμβάνονται στα συναισθήματα μας και αντιδρούν ανάλογα. Φυτά όπως η Μιμόζα η αισχυντηλή  όπου είναι το πιο χαρακτηριστικό φυτό που αντιδρά άμεσα στις επιρροές του περιβάλλοντος αποτελούν μέρος αυτού του κήπου. Άλλα φυτά είναι το Ηλιοτρόπιο που ακολουθεί την πορεία του ήλιου. Στα φυτά ζουν νεράιδες και ξοτικά. Γι’ αυτό κάθε φορά που κάνουμε κάποια εργασία πρώτα ενημερώνουμε τα φυτά για τις ενέργειες που κάνουμε και τους ζητούμε συγνώμη για τις αλλαγές.
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει στο κεντρικό μέρος της γης του Πελίτι ή να πάει στον δέκατο θεματικό κήπο.
Ο δέκατος θεματικός κήπος είναι ο κήπος για τα παιδιά, (δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου κοντά στη βρύση). Υπερυψωμένα παρτέρια με φράουλες, αλλά και ντοματιές, σπανάκια κ.α λαχανικά, βότανα και αρωματικά φυτά αποτελούν το κήπο για τα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν καρότα ή φράουλες.
Ο δρόμος της μαγικής διαδρομής με τους δέκα θεματικούς κήπους, καταλήγει στη βρύση όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί.
Στη είσοδο της γης του Πελίτι για όσους δεν ακολουθήσουν τη μαγική διαδρομή με τους 10 θεματικούς κήπους ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο, ο δενδροφυτεμένος δρόμος με φλαμουριές που διασχίζει το πρώτο μέρος του κτήματος φέρνει τον επισκέπτη μέσα από ένα ήρεμο τοπίο στον κυρίως χώρο.
Θα ήταν χαρά μας να μας γράψετε τα σχόλια σας για τους κήπους και πιθανές σκέψεις για την υλοποίηση τους.
Την τελική απόφαση για τη διαμόρφωση των κήπων στη γη του Πελίτι, θα την πάρει το Δ. Σ. του Πελίτι.