Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ



Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού παγκοσμίως καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι διαρροϊκές ασθένειες απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων.

Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, με συνέπεια κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες δεν είναι φειδωλοί στα δεδομένα και τα λόγια τους.

Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει τη στιγμή που αυτό το κείμενο καταχωρείται, κάθε στιγμή χωρίς σταματημό, δολοφονεί εμάς, την πανίδα, τη χλωρίδα, τους πόρους, τον πλανήτη και τα πάντα που μας κάνουν ό,τι είμαστε.

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι καύσωνες που στην Αθήνα του 1987 κόστισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους, μικρό τίμημα μπροστά σε όσους θανάτους ακολούθησαν ή προηγήθηκαν χωρίς να το είχαμε υπολογίσει, όλα είναι ανοιχτά μέτωπα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και ταπεινότητα και κυρίως με ευθύνη.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους τα ΝΕΑ τονίζουν ότι οι μετρήσεις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) στην Ελλάδα ανησυχούν καθώς υπερβαίνουν τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

"Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιοστατικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη, στις μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) συγκαταλέγεται, όπως έχει τεκμηριωθεί, και η απώλεια για τους κατοίκους της Αθήνας ενός έτους (!) από το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 30 χρόνων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, βάσει μελέτης με δεδομένα από 17 περιοχές της Ευρώπης (που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology), προέκυψε ότι ο κίνδυνος να πάθει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα αυξάνεται κατά 22% αν ζει σε μια περιοχή με συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων μεγαλύτερη κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα" επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πηγή