Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ...ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ




Παίζει νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Επί μακρόν οι γιατροί πίστευαν ότι η σκωληκοειδής απόφυση δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα «άχρηστο» απομεινάρι της εξέλιξης. Τώρα όμως Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα με μελέτη ειδικών από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ντάραμ στη Βόρεια Καρολίνα, η σκωληκοειδής απόφυση παίζει νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Για τον λόγο αυτόν ίσως, εκτιμούν οι ερευνητές, τη διαθέτουν πολύ περισσότεροι οργανισμοί από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα. 

Ο δρ Γουίλιαμ Πάρκερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί μια ζωτικής σημασίας «αποθήκη» χρήσιμων βακτηρίων, τα οποία φιλοξενούνται σε αυτήν ώσπου να χρειαστεί να επαναποικίσουν το έντερο, έπειτα από περιπτώσεις όπως μια σοβαρή διάρροια. 

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι βοηθά στην παραγωγή και στην «εκπαίδευση» των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την κύρια γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. 


Οι επιστήμονες δημοσιεύουν εξελικτικά δεδομένα που ενισχύουν τη θεωρία περί της χρησιμότητας της σκωληκοειδούς απόφυσης στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Εvolutionary Βiology». Οπως ανέφερε ο δρ Πάρκερ, η ομάδα του ανακάλυψε ότι η σκωληκοειδής απόφυση υπάρχει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι υποπτευόμασταν, γεγονός που μαρτυρεί τη σημαντική λειτουργία της για τον οργανισμό. 

«Η σκωληκοειδής απόφυση υπάρχει για τουλάχιστον 80 εκατομμύρια έτη, διάστημα πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα εκτιμούσε κάποιος αν οι ιδέες του Δαρβίνου σχετικά με την ύπαρξή της ήταν σωστές». 


Παράλληλα, σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτός ο μικρός, τυφλός σάκος που κρέμεται ανάμεσα στο λεπτό και στο παχύ έντερο εντοπίζεται σε πολύ περισσότερα ζώα από ό,τι πιστεύαμε.

O δρ Πάρκερ σημείωσε ότι τα νέα ευρήματα δεν μαρτυρούν πως η θεωρία του Δαρβίνου περί της εξέλιξης ήταν λανθασμένη. «Απλώς ο Δαρβίνος δεν διέθετε τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα». Ο Δαρβίνος υποστήριζε ότι η σκωληκοειδής απόφυση είναι εξελικτικό κατάλοιπο ενός μεγαλύτερου οργάνου, του τυφλού εντέρου, που υπήρχε σε μακρινούς, φυτοφάγους προγόνους μας.

Σήμερα ένα στα 20 άτομα εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του μόλυνση, τη γνωστή σκωληκοειδίτιδα, και υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης της απόφυσης.

Σύμφωνα με τον δρα Πάρκερ, η σκωληκοειδίτιδα δεν οφείλεται σε μια ελαττωματική σκωληκοειδή απόφυση, αλλά μάλλον σε αλλαγές του τρόπου ζωής που συνδέονται με τη βιομηχανοποιημένη κοινωνία και την αυξημένη υγιεινή. 

Πηγή