Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ! ....ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ (Β 17)



"Ξεκολλήστε" από  τα εξωτικά φρούτα μπανάνες-μάνγκο-ανανάδες......Αυτή την εποχή υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από Ελληνικά Φρούτα......ανεκτίμητης αξίας! 

Τα βερίκοκα περιέχουν μια σειρά ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτένιο) και βιταμίνης C. Το κουκούτσι όμως που συνήθως πετάμε είναι το καλυτερότερο.!

Τα βερίκοκα είναι πλούσια και σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως κερσετίνη, προανθοκυανιδίνες, κατεχίνες, επικατεχίνες, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ και φερουλικό οξύ. 

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών, των καρκίνων και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και με άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και ξανθοφύλλες, θρεπτικά συστατικά τα οποία σύμφωνα με μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασης.

Τα βερίκοκα αποτελούν μια ισχυρή διατροφική πηγή κατεχινών (όπως και το πράσινο τσάι). Ένα μέτριο βερίκοκο παρέχει με 4-5 γραμμάρια από κατεχίνες. Σύμφωνα με μελέτες, οι κατεχίνες μπορούν να αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2) και μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και των φλεγμονών. 
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε κατεχίνη, μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία από φλεγμονές και να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος.

Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή σε φυτικές ίνες. Αυτή η συνολική περιεκτικότητα τους σε ίνες είναι χρήσιμη για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Εντός του συνόλου των διαιτητικών ινών που περιέχονται στα βερίκοκα, περίπου το ήμισυ αποτελείται από διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Τα κουκούτσια λοιπόν από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Σιγκουίρα:

α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις,
β) βελτίωσαν την γενική υγεία,
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων,
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο,
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Η βιταμίνη Β17 λοιπόν, είναι μία ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλαδή στα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Τέτοια είναι τα βερίκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια , τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%.
Θυμηθείτε! Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα στο μανάβη της γειτονιά σας έχουν την ίδια αξία με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα των Χούνζα.

Επομένως:

• Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκα και τα κουκούτσια τους.

• Πίνετε χυμό από φύλλα ελιάς ( χωρίς ραντίσματα).

• Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.

• Τρώτε αγκινάρες (πικρές).

• Πίνετε ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό), Βολβούς (πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση: Εξαιρετικό τονωτικό – αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.

Πολικός 2017