Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ : ΤΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ "ΟΠΛΑ" ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Ένα από τα πρώτα τρόφιμα, που σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης είναι τα σπαράγγια.
Όπως προϊδεάζει και το σχήμα τους, που θυμίζει δόρυ έτοιμο για μάχη, τα σπαράγγια είναι το «όπλο» της φύσης απέναντι στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (και όχι μόνο)

Τα σπαράγγια είναι διαθέσιμα σε τρεις διαφορετικούς τύπους. Ο πιο κοινός είναι τα πράσινα σπαράγγια, αλλά σε ειδικά σουπερμάρκετ διατίθενται ακόμη τα λευκά, τα οποία είναι πιο εκλεπτυσμένα και δύσκολα στην καλλιέργεια και τα μωβ, τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος και με πιο φρουτώδη γεύση. Όποια ποικιλία και αν διαλέξετε όμως, τα σπαράγγια είναι γευστικά, ευέλικτα στον τρόπο μαγειρέματος και φυσικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Τα σπαράγγια είναι μία μοναδική πηγή θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική υγεία. Περιέχουν αρκετά αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως είναι οι σαπωνίνες, η φλαβονοειδής κερκετίνη και η ρουτίνη, που βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας, του άσθματος και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αντιοξειδωτική λειτουργία

Η γλουταθειόνη, που βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια, περιέχει τρία αμινοξέα (γλουταμικό οξύ, γλυκίνη και κυστεΐνη), που ο συνδυασμός τους αποτελεί έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό σύμμαχο για το σώμα.
Μαζί με τα αντιοξειδωτικά βιταμίνη C, βιταμίνη Α (β-καροτίνη), ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο, η γλουταθειόνη συμβάλλει στη «μάχη» εναντίον των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν γήρανση και «κυτταρική σκουριά».

Κατά του γήρατος

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες των σπαραγγιών, μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο στην καταπολέμηση της γνωστικής εξασθένησης. Όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια περιέχουν το φολικό οξύ, το οποίο λειτουργεί με τη βιταμίνη Β12, που βρίσκεταιι στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη της νοητικής εξασθένισης.

Αντικαρκινική «επίθεση»

Είναι γνωστό, ότι οι χρόνιες λοιμώξεις και η οξείδωση των κυττάρων του οργανισμού, ενδέχεται να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές καρκίνου. Με τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές του ιδιότητες, το σπαράγγι είναι ένας ισχυρός σύμμαχος κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του στήθους, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη, των ωοθηκών και αρκετών άλλων μορφών.

Καρδιακή υγεία

Το φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια (ένα φλιτζάνι περιέχει το 66% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος).

Τα οφέλη πολλά.

1.  Το φολικό οξύ εμπλέκεται σε μία βιοχημική δράση, που ονομάζεται «κύκλος μεθυλίωσης» και η οποία επιτρέπει την ορθή μεταγραφή του DNA, τον μετασχηματισμό της νορεπινεφρίνης σε αδρεναλίνη και τον μετασχηματισμό της σεροτονίνης σε μελατονίνη.

2. ,Το φολικό οξύ ρυθμίζει την ομοκυστεΐνη, η οποία σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για κάποια καρδιακή νόσο, ενώ τέλος, οι βιταμίνες Β, όπως είναι η χολίνη, βιοτίνη και το παντοθενικό οξύ, διαχειρίζονται τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα μεταβολίζοντας αποτελεσματικά τα σάκχαρα και τα άμυλα.

Για υγιή μωρά

Το φολικό οξύ είναι επίσης απαραίτο για τη σωστή κυτταρική διαίρεση. Οι υγιείς μερίδες του σπαραγγιού μπορούν να εμποδίσουν την ανεπάρκεια σε φολικό οξύ, το οποίο έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη (ένα εκ γενετής ελάττωμα κατά το οποίο, ο νωτιαίος μυελός εκτίθεται μέσα από ένα κενό στην σπονδυλική στήλη).

Διουρητική δράση

Το αμινοξύ ασπαραγίνη, που περιέχουν τα σπαράγγια, είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό και έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία οιδημάτων, αρθρίτιδας, ρευματισμών και παθήσεων, που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασπαραγίνη, λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό και αυξάνει την διούρηση, όχι μόνο απελευθερώνοντας τα υγρά αλλά και απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα περίσσεια άλατα.

Δίαιτα και πέψη

Η ινουλίνη είναι ένας υδατάνθρακας στα σπαράγγια, ο οποίος ενθαρρύνει την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλλων, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών και καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη των εχθρικών βακτηριδίων στον εντερικό σωλήνα. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει πάνω από 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των διαιτητικών ινών και περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της πρωτεΐνης.
Οι υγιείς φυτικές ίνες και πρωτεΐνες του σπαραγγιού σταθεροποιούν την πέψη, φράσουν την υπερκατανάλωση τροφής, διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει μόλις 43 θερμίδες.

Βιταμίνη K


Τα σπαράγγια είναι μία μοναδική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, μια πρωτεΐνης που ενισχύει τη σύνθεση των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου στον ιστό, που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρυνση, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βιταμίνη C


Τα σπαράγγια περιέχουν μια υγιή δόση της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C (πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), ενώ τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίσταση κατά των οφθαλμολογικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.