Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ





Προκαταρκτικά βήματα που χρειάζεται να γίνουν κατά την αντιμετώπιση μιας ιατρικής επείγουσας περίπτωσης:


• Ζητήστε βοήθεια – Καλέστε ασθενοφόρο άμεσα, ανεξάρτητα της φύσης του προβλήματος
• Τοποθέτηση του θύματος – Αν και κανονικά συστήνεται μόνο το ειδικευμένο προσωπικό να επανατοποθετεί το θύμα, μερικές φορές είναι απαραίτητο ακόμα και ένας μη ειδικός να πρέπει να το κάνει. Μπορεί να συμβεί όταν η ζωή του θύματος βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως στην περίπτωση πυρκαγιάς. Μπορεί επίσης να χρειάζεται επανατοποθέτηση του θύματος, για να μπορείτε να εκτελέσετε τεχνητή αναπνοή.

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το είδος του ιατρικού περιστατικού το οποίο αντιμετωπίζετε

Δυσκολία αναπνοής

Ένα άτομο που δυσκολεύεται να εισπνεύσει μπορεί να πάσχει από κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση, όπως άσθμα ή μια αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να βοηθήσετε αν:
• Το θύμα γνωρίζει ότι έχει μια κρίση άσθματος και έχει μαζί του τον εισπνευστήρα.
• Το θύμα χρειάζεται βοήθεια στη χορήγηση της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής.
Σε μια τέτοια περίπτωση, βοηθήστε το άτομο να καθίσει όρθιο ή σε μια άνετη στάση. Ύστερα, βοηθήστε στη χορήγηση της σωστής δόσης του φαρμάκου.

Επιληψία ή σπασμοί

• Ένα άτομο που πάσχει από επιληψία κινδυνεύει από αυτο-τραυματισμό. Ο πρώτος στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι να εμποδίσετε όσο γίνεται τον τραυματισμό.
• Αποφύγετε να περιορίσετε το θύμα κατά την επιληψία και μετακινήστε οποιοδήποτε έπιπλο σε κοντινή απόσταση από το κεφάλι του θύματος.
• Αποφύγετε να τοποθετήσετε οτιδήποτε στο στόμα του, καθώς μπορεί να προκαλέσετε πνιγμό.
• Τοποθετήστε το θύμα πλάγια. Αυτό θα μειώσει την περίπτωση πνιγμού, καθώς θα αποφευχθεί η κράτηση οποιασδήποτε έκκρισης στο στόμα.

Έμφραγμα

Εκτός από τον οξύ πόνο στο στήθος, τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορεί να περιλαμβάνουν κι άλλα σημάδια όπως πόνο στον αριστερό ώμο και χέρι, συντόμευση της αναπνοής (σαν λαχάνιασμα), άβολη αίσθηση στο στήθος, κρύος ιδρώτας, ναυτία και ζαλάδα. Αν υποψιάζεστε ότι το θύμα παθαίνει έμφραγμα, τότε χρειάζεται να:
• Επιτρέψετε στο θύμα να καθίσει όριο ή να το βοηθήσετε να βρεθεί σε άνετη θέση.
• Καθησυχάσετε το θύμα και πείτε του ότι η βοήθεια έρχεται σύντομα
• Αν το θύμα δεν ανταποκρίνεται, εκτελέστε τεχνητή αναπνοή.

Εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό προκαλείται από θρόμβωση ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Είναι ένα σοβαρό επείγον περιστατικό, απειλητικό για τη ζωή και όσο πιο νωρίς διαγνωστεί, τόσο καλύτερη η πρόγνωση. Σημάδια ενός εγκεφαλικού αποτελούν:
• Αδυναμία στο πρόσωπο – χαρακτηρίζεται από μια ανικανότητα να χαμογελάσει το θύμα ή εμφανίζεται και κρεμασμένο στόμα ή μάτι
• Βραχιόνια αδυναμία – Δυσκολία να σηκώσει το ένα ή και τα δύο χέρια
• Προβλήματα ομιλίας – Το θύμα μπορεί να αδυνατεί να μιλήσει καθαρά

Τραύμα

Ένας τραυματισμός μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από αιμορραγία. Σε περίπτωση αιμορραγίας, προσπαθήστε να σταματήσετε τη ροή του αίματος, εφαρμόζοντας πίεση στο σημείο. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε έναν επίδεσμο ή ένα καθαρό ύφασμα στο σημείο και ύστερα να ασκήσετε πίεση. Η διακοπή της αιμορραγίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των πρώτων βοηθειών και μπορεί να βελτιώσει τη μετέπειτα διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Όσο για τα κοψίματα και γδαρσίματα, καθαρίστε την πληγή με τρεχούμενο καθαρό νερό ή χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό. Εφαρμόστε το στην πληγή και βάλτε μια γάζα. Πριν εφαρμόσετε κάποιο αντισηπτικό, ελέγξτε πρώτα αν το θύμα είναι αλλεργικό στα αντιβιοτικά.

enallaktikidrasi.com