Κυριακή 2 Απριλίου 2017

4. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ- ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ 50 Hz/220 V AC (ΔΕΗ)




Το Μάρτιο του 1994 δημοσιεύεται στο περιοδικό "ΕΠΙΒΙΩΣΗ" (Οικολογικό)

το 1ο μέρος άρθρων μου σχετικά με τις Ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και τις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Eνθουσιασμός, αλλά και έντονες αντιδράσεις κυρίως από δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου  της Πάτρας...Τα άλλα μέρη των άρθρων μου δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ! Ο Σύλλογος και το Περιοδικό σε λίγο καιρό αδρανοποιήθηκαν! Τυχαίο; Ίσως..γιατί γενικά οι Περιβαλλοντικοί σύλλογοι είχαν μια φθίνουσα πορεία από τότε.







Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί Θεωρούσαν ως επικίνδυνες για τον άνθρωπο τις ακτίνες χ,γ, ἡ τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Σήμερα οι υποσταθμοί, οι περιοχικοί μετασχηματιστές, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικἡς
ενέργειας της ΔΕΗ και οποιαδήποτε συσκευή (ηλεκτρική), ακόμη και η απλούστερη που έχουμε στο σπίτι μας "ενοχοποιείται" για επικίνδυνες επιδράσεις στην υγεία, ακριβώς επειδή παράγει
ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Τις  "μη ιονίζουσες" ακτινοβολίες  αρχικά δεν τις θεωρούσαν και τόσο επικίνδυνες και πίστευαν ότι ο κίνδυνος  ήταν εξ αιτίας των θερμικών αποτελεσμάτων (μεγάλα επίπεδα ακτινοβολίας) επάνω στο κύτταρο και κατ επέκταση στο σύστημα "σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού"

Επιδημιολογικές μελέτες όμως με χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, έδειξαν καρκινογενέσεις, λευχαιμία, κ.α. σοβαρά νοσήματα...

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε η απάντηση:
Έχουμε  παρέμβαση στο DNA

Αμερικανική έκθεση αποκαλύπτει ότι η λευχαιμία έχει πλήξει δύο φορές περισσότερο τα παιδιά που έμειναν σε σπίτια κοντά σε ένα μεγάλο μετασχηματιστή ρεύματος ἡ είχαν εκτεθεί σε ένα

ηλεκτρομαγνητικό πεδίο υψηλής τάσης μεγαλύτερο από 0,2 μΤ   (μίκροΤέσλα) ή 2mG (μίλι Γκάους) (μονάδες μέτρησης μαγνητικής επαγωγής)

Για λόγους πια επικινδυνότητας και όχι απλώς για λόγους οικονομίας δεν πρέπει να φορτώνουμε και να “φορτίζουμε” το σπίτι μας με ένα σωρό μηχανήματα. Ενδέχεται, κάποια στιγμή, να περάσει τα όρια επικινδυνότητας!

'Οσες περισσότερες συσκευές έχουμε και μάλιστα τις χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πλησιάσουμε ἡ και να ξεπεράσουμε το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Να σας θυμίσω επίσης πως η ταυτόχρονη χρήση πολλών ηλεκτρικών συσκευών μειώνει τα Αρνητικά Ιόντα του αέρα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και πρέπει να αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιούμε Φυσικό Ιονιστή η Ηλεκτρονικό Ιονιστή.

Δεν υπάρχει λόγος τεχνοφοβίας και υστερίας, αλλά μπορούμε να “επιζήσουμε” και να αρκεστούμε στα απολύτως αναγκαία.

Δεν υπάρχει λόγος να βουρτσίζει κάποιος τα δόντια του με ηλεκτρική βούρτσα, να ξυρίζεται με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, να ζεσταίνει το κεφάλι του με διάφορα μηχανήματα  να έχει το ηλεκτρικό ρολόι δίπλα στο προσκέφαλο του , να ζεσταίνεται  με ηλεκτρική κουβέρτα.....,,υπάρχουν και οι ακίνδυνες απλές βούρτσες, οι απλές ξυριστικές μηχανές με το ξυραφάκι. ........

Οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να  αναπτύξει μαγνητικό πεδίο γύρω της πάνω από  2,5 mG μπορεί να θεωρηθεί με ισχυρά επιχειρήματα ως επικίνδυνη. (όρια MPR II)

Για να διαπιστωθεί ποια σπίτια σύμφωνα με το σύνολο των συσκευών που έχουν σε συχνή λειτουργία ξεπερνούν κάποιες φορές το όριο είναι ζήτημα μετρήσεων.

Ορια ασφαλείας δεν τίθενται από κανέναν και για κανένα είδος ηλεκτρομαγνητικἡς ακτινοβολίας, παρά μόνον όρια επικινδυνότητας!

Καμιά ακτινοβολία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πλήρως ασφαλής,ώστε να θέσουμε όρια Ασφαλείας.

Οικιακές Ηλεκτρικές συσκευές

Η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή,  ο ηλεκτρικός λεμονοστίφτης,το μπλέντερ,το πιστολάκι μαλλιών ,το δράπανο, ο τροχός, κ.α  κλπ μας δίνουν επικίνδυνα μαγνητικά πεδία δεδομένου του ότι δεν μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας.

Στο βίντεο υπάρχουν οι περισσότερες μετρήσεις οικιακών ηλεκτρικών συσκευών  και ελπίζω με αυτό το τρόπο να σας προσεγγίσω περισσότερο ,όχι φοβίζοντας αλλά συμβουλεύοντας πρακτικά πως να τις χρησιμοποιούμε.

Για την Ηλεκτρική σκούπα κατά τη λειτουργία της υπάρχουν μεγάλα μαγνητικά πεδία αλλά με τη σωστή χρήση της δλδ κρατώντας απόσταση 1μ περίπου μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Στο αυτοκίνητο στις μπροστινές θέσεις κυρίως έχουμε μαγνητικό πεδίο πάνω από τα 2,5 mG που προέρχονται από το Δυναμό και τον ανεμιστήρα όταν τον χρησιμοποιούμε. Ένας από τους λόγους που αισθανόμαστε κουρασμένοι, μετά από πολύωρα ταξίδια είναι και αυτός.

Στο κλιματιστικό υπάρχει ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ιδιαίτερα στην εξωτερική μονάδα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί πρακτικά κινούμαστε  σε αποστάσεις ασφαλείας πέραν του ενός μέτρου.

Οι λάμπες φωτισμού, Led οικονομίας είναι πλέον η καλύτερη επιλογή ,γιατί έχουμε οικονομία στη κατανάλωση ρεύματος αλλά και μηδενικό σχεδόν μαγνητικό πεδίο.

Οι λάμπες πυρακτώσεως (παλαιού τύπου) έχουν και αυτές μηδενικό σχεδόν μαγνητικό πεδίο αλλά καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια!

Το πρόβλημα είναι με τις λάμπες Φθορισμού οικονομίας, μικρού μεγέθους και τύπου" σωλήνα" που χρησιμοποιούνται κυρίως σε καταστήματα.Αυτές έχουν μέτριο μαγνητικό πεδίο και κρίνονται ακατάλληλες για κομοδίνο, κουζίνες, και γενικά όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Αυτό δυστυχώς δεν το γνωρίζουν οι περισσότερη και λόγω οικονομικότερης τιμής χρησιμοποιούνται ....

Η Greenpeace δυστυχώς όταν πρωτοεμφανίστηκαν, στη καμπάνια της μοίραζε δωρεάν τέτοιες λάμπες  χωρίς καμία επισήμανση σχετική. .Καλοπροαίρετος ,και επειδή εκείνη την εποχή είχα τη σχετική γνώση και με μετρήσεις, τους ειδοποίησα και εγγράφως σαν μέλος της (και μάλιστα από τα πρώτα μέλη) συστήνοντας και κορυφαίους πανεπιστημιακούς,για επανεξέταση... ..Η απάντηση (τηλεφωνική): ακολουθούμε διεθνείς καμπάνιες...

Γενικά, επειδή τα Μαγνητικά πεδία  εξασθενίζουν "κατακόρυφα " με την απόσταση ,κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, και περιορίζουμε τη χρήση Ηλεκτρικών Συσκευών, όσο είναι δυνατόν.

Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες πολύ χαμηλής συχνότητας 50 Hz  θεωρούνται υπαίτιες για απλές ενοχλήσεις αλλά και πολύ σοβαρές παθήσεις:

Νευρική υπερκόπωση, Ζαλάδες, Ναυτίες, Διαταραχές όρασης, Κράμπες, Υπνηλία, Πονοκεφάλους, Ανωμαλίες Εγκυμοσύνης, Διαταραχές του Ενδοκρινικού συστήματος,Καρκίνους......

Πολλοί "Ευρωκονομόπουλοι." φοβίζοντας πρώτα, πωλούσαν και πουλάνε κάτι ειδικά αυτοκόλλητα, και μάλιστα εξειδικευμένα για πολλές ηλεκτρικές  και ηλεκτρονικές συσκευές . Πρόκειται για Απάτη που θέλει Εισαγγελική παρέμβαση.

Τα Μαγνητικά πεδία των 50 Hz  μόνο με την Απόσταση εξασθενίζουν !!  Οποιαδήποτε  άλλη παρέμβαση με θωράκιση, ακόμα και με θωράκιση Μολύβδου δεν κάνει σχεδόν τίποτε ....

Για τους Μετασχηματιστές της ΔΕΗ υπάρχει λύση με τεχνολογία απλή "των αντιθέτων περιελίξεων",που μηδενίζονται σχεδόν τα Μαγνητικά πεδία.

Η ΔΕΗ δεν θέλει να ακούει κάτι τέτοιο....γιατί το κόστος αυτών των μετασχηματιστών είναι πολύ μεγαλύτερο, και αν γίνει η αρχή...θα πρέπει να αντικατασταθούν εκατοντάδες χιλιάδες μετασχηματιστές στον Ελλαδικό χώρο!

Θα μπορούσε αυτή η τεχνολογία να εφαρμοστεί σε συνδυασμό και με άλλα σιδηρομαγνητικά υλικά, σε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που θα περιόριζε το μαγνητικό πεδίο !  Το γιατί δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτό το τομέα είναι και θέμα δικό μας: γιατί δεν απαιτούμε και αγοράζουμε πάντα το φθηνότερο. Έχουμε συνευθύνη !!!

Γ. Γκέκας- Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε.