Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ...





Tι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν το άγχος μας κατακλύζει και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν; Ποιος είναι ο ρόλος του ορμονικού μας συστήματος;


Αν και μπορεί να μην θυμάστε την ονομασία της ορμόνης που ευθύνεται για αυτές τις σωματικές/ψυχολογικές αλλαγές και να την ξέρετε απλά ως την «ορμόνη του στρες», καλό είναι να ενημερωθείτε για την σπουδαιότητα τα κορτιζόλης. Πρόκειται για μια στεροειδή ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων, και όταν το άγχος αυξάνεται, αυξάνονται και τα επίπεδα της στον οργανισμό, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Όπως και άλλες στεροειδείς ορμόνες, η κορτιζόλη, ρυθμίζει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών λειτουργιών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Η υπερβολική αύξηση της κορτιζόλης ευθύνεται για καταστάσεις όπως η βουλιμία, η υπογλυκαιμία, η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, η απώλεια μυϊκού όγκου, η εμφάνιση διαβήτη κ.α.

Πότε αυξάνεται η κορτιζόλη και πως θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα αυτής της αύξησης;

Αν και στην συνείδηση των περισσότερων η λειτουργία της συνδέεται με το αρνητικό συναίσθημα του στρες, η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη άκρως απαραίτητη για την ζωή, γεγονός που αποδεικνύεται σε καταστάσεις έλλειψής της (φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια), όπου μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος! Η δύσκολη καθημερινότητα και οι αγχωτικές υποχρεώσεις όμως μπορεί να μετατρέψουν τελικά αυτήν την σημαντική ορμόνη σε εχθρό της υγείας μας.

Καταστάσεις, εκτός από το αυξημένο στρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές ή πολύ υψηλές τιμές κορτιζόλης είναι οι εξής:

* Οι ιογενείς λοιμώξεις

* Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων

* Ένας σοβαρός τραυματισμός

* Η νευρική ανορεξία

* Ο σοβαρός περιορισμός θερμίδων σε υπερβολικά υποθερμιδικές δίαιτες

* Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης για μεγάλο χρονικό διάστημα

* Ο μη επαρκής ύπνος

Για να μειώσετε τις τιμές της κορτιζόλης και να φέρετε τον οργανισμό σας σε μια ισορροπία οι ειδικοί συστήνουν:

* Να ξεκινήσετε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γιατί βοηθούν στην μείωση της ορμόνης που απελευθερώνεται λόγω ψυχολογικού στρες.

* Να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική καθημερινά.

* Να ξεκινήστε να τρώτε υγιεινά και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

* Να κοινωνικοποιηθείτε με άτομα που σας φτιάχνουν τη διάθεση και χαλαρώνετε μαζί τους και να απομακρυνθείτε από «τοξικούς» ανθρώπους που σας καταστρέφουν την διάθεση.

* Να ξεκινήστε μια ήπια μορφής άσκηση που σας προσφέρει εκτόνωση και ευχαρίστηση.

therapies.gr