Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



Η ανταλλαγή πληροφοριών υγείας (και κάθε πληροφορίας) μέσα από το διαδίκτυο -όσο ακόμη είναι στη διάθεσή μας- είναι η μόνη άμυνα των πολιτών απέναντι στα κερδοσκοπικά μεγαθήρια, τις φαρμακοβιομηχανίες, που ελέγχουν παγκοσμίως την υγεία.


Έχουν σε ομηρία ολόκληρο το ιατρικό κατεστημένο, μετατρέποντας τους γιατρούς σε διακινητές των φαρμάκων τους... φάρμακα που συνήθως δεν θεραπεύουν αλλά αναστέλλουν το σύμπτωμα, ενώ αποφέρουν τεράστια κέρδη στα ταμεία τους.

Σε ομηρία κρατούν και τις κυβερνήσεις, αρμέγοντας με την υπερσυνταγογράφηση, υπερτιμολόγιση, κλπ, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρήματα των πολιτών. Και το χειρότερο είναι που στερούν από τις νέες γενιές την γνώση για επιβίωση.
Εδώ κι ενάμισι αιώνα κάνουν συστηματική «αφαίμαξη» της λαϊκής θεραπευτικής γνώσης, συγκεντρώνοντας τη γνώση στους ειδικούς που είναι δικές τους προεκτάσεις και με το κόλπο της πατέντας μονοπωλούν την υγεία.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς -πόσο μάλλον ένας υπουργός υγείας- πως η πρόληψη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο. Από τα νήπια ακόμη πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά -εκτός από το παιχνίδι που καθαρίζει το μυαλό και φτιάχνει ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους-, πως να επιβιώνουν και να διαφυλάσσουν την υγεία τους. Θα μπορούσαν από μικρά να μαθαίνουν ανατομία. Ίσως φαίνεται ουτοπικό αλλά ένα προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και την τρισδιάστατη αναπαράσταση, θα ήταν για τα παιδιά, παιχνίδι και θα ρουφούσαν τη γνώση σαν σφουγγάρι.

Αν παρατηρήσει κανείς τα ζώα, θα δει πως τα πρώτα πράγματα που τους μαθαίνουν οι γονείς τους είναι, το πώς να επιβιώνουν και πώς να αυτοθεραπεύονται. Εμείς οι άνθρωποι που έχουμε τόσα εργαλεία στη διάθεσή μας, γιατί δεν τα αξιοποιούμε παρά οπισθοδρομούμε και γινόμαστε ολοένα πιο ανίκανα κι εξαρτημένα όντα;

Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας

α) Πως μέσα στο διαδίκτυο υπάρχει και μεγάλη παραπληροφόρηση (γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να ψάχνουμε, να ενημερωνόμαστε και να κρίνουμε), και
β) Πως υπάρχουν πολλοί γιατροί-άνθρωποι που κάνουν δύσκολο αγώνα μέσα στο ιατρικό κατεστημένο για να παραμείνουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και ζητούν την συμπαράστασή μας.

Iraklis Triantafyllidis