Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΑΛΑΤΙ ΤΟ "ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ" Ή ΑΛΑΤΙ ΠΟΥ ΣΕ "ΣΤΕΛΝΕΙ" ;;;




Επανέρχομαι στο θέμα του αλατιού γιατί μερικοί...
και μάλιστα "Επιστήμονες" με Βιογραφικό που το προβάλλουν επιδεικτικά , μόνο που δεν το Αγιοποίησαν !!! και με παραπομπές  "αξιόπιστες"!!! 
Κοινοποιήσεις και like "άπειρα" γιατί χαϊδεύουν αυτιά..........
Αυτός είναι και ο Μεγάλος κίνδυνος του διαδικτύου ! 
Καλείται ο μέσος άνθρωπος να αναγνωρίσει που κρύβεται η Αλήθεια! 

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην εκδήλωση υπέρτασης και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Νέα 25ετής μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από δύο μελέτες, στις οποίες κάποιοι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μειώσουν την ποσότητα του αλατιού που έτρωγαν και κάποιοι είχαν αφεθεί να καταναλώνουν όσο ήθελαν.
Στόχος των επιστημόνων ήταν να ελέγξουν κατά πόσο η μείωση του αλατιού μπορεί να προλάβει την εκδήλωσης της υπέρτασης.

Η πρώτη μελέτη έγινε από το 1987 έως το 1990 και η δεύτερη από το 1990 μέχρι το 1995.
bigstock Salt written on spilled salt i 39502591

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κάποιος υπό φυσιολογικές συνθήκες καταναλώνει 1,5 κουταλάκια αλατιού ημερησίως και το αυξήσει κατά μισό επιπλέον (δηλαδή περίπου 1.000 χιλιοστογραμμάρια) τότε αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 12%. Και ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνει κατά 12% για κάθε 1.000 χιλιοστογραμμάρια αλατιού που προσθέτει κανείς στην ημερήσια διατροφή του.
Όμως, αν μειωθεί η κατανάλωση του, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15%.

Η Δρ Νάνσι Κουκ καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες της παρατήρησαν, ότι κατά τη διάρκεια 24 ετών τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2.300 mg/ημέρα) είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν σχεδόν 1,5 κουταλάκι (3.600 mg/ημέρα).
Να σημειωθεί ότι η μελέτη συμπεριέλαβε κατά κανόνα υγιείς άνδρες και γυναίκες που δεν έπασχαν από υπέρταση ή καρδιακή νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από τις δύο αυτές σοβαρές παραμέτρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η πρόσληψη άλατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2.400 mg ανά ημέρα, αλλά το καλύτερο για την καρδιακή υγεία είναι όχι περισσότερα από 1.500 mg.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Τα περί νοστιμιάς δεν τα σχολιάζω, γιατί ακριβώς το αντίθετο κάνει: Επικαλύπτει γεύσεις... Για το ραφιναρισμένο  ,είναι "επικηρυγμένο".....Ελάχιστο φυσικό Θαλασσινό αλάτι ,ο Συμβιβασμός .
Μεγάλες ποσότητες αλατιού παίρνουμε και από τις έτοιμες, επεξεργασμένες τροφές και αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες σε αρτηρίες,καρδιά,νεφρά και εγκέφαλο σπρώχνοντάς μας μαζί με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες σε καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά,άνοια και προβλήματα με τα νεφρά.

Το εμπλουτισμένο με αλάτι αίμα τραβάει με όσμωση νερό μέσα στις αρτηρίες και αυξάνει τον όγκο του ανεβάζοντας την πίεση. 
Η υψηλή πίεση προξενεί σταδιακά βλάβες στις αρτηρίες και βέβαια και σ’ αυτές που οδηγούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Στα νεφρά η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στο αίμα εμποδίζει τη δια της όσμωσης αφαίρεση του πλεονάζοντος νερού από το αίμα. 
Έτσι η πίεση κρατιέται ψηλά και επί πλέον στρεσάρονται πολύ τα λεπτά και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά προκαλώντας σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Αλάτι παίρνουμε θέλοντας και μη από πολλές φυσικές και επεξεργασμένες τροφές. 

Ο "σύγχρονος " άνθρωπος κατά μέσο όρο συνολικά καταναλώνει 17 gr.  αλάτι !!!

Αποφεύγετε το έξτρα αλάτι με κάθε τρόπο! 

Πολικός 2017