Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΘΟΛΩΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.....






Αποθήκευση

Οι δύο κύριοι εχθροί του ελαιολάδου είναι το φως και η ζέστη.


Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται απαραιτήτως μακριά από το φως και σε δροσερό μέρος.

Το λάδι θολώνει συνήθως το χειμώνα όταν έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Το θόλωμα αυτό οφείλεται στην στερεοποίηση ή αλλιώς πήξιμο των συστατικών του, στεατίνης και παλμιτίνης, στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η διαύγειά του επανέρχεται όταν τοποθετηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Το να θολώσει δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητά του.

Τα δοχεία αποθήκευσης μπορεί να είναι μεταλλικά,  ή γυάλινα .

Ελαφρό θόλωμα εμφανίζουν ακόμα και τα φρέσκα ελαιόλαδα, στα οποία αυτό δεν είναι μειονέκτημα. Απεναντίας, παραλαβή διαυγέστατου ελαιολάδου στο ελαιουργείο, μαρτυρεί την χρησιμοποιήση νερού με υψηλή θερμοκρασία στα διάφορα στάδια της επεξεργασίας του. Στην περίπτωση αυτή, οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν πολλά απο τα συστατικά του ελαιολάδου και κυρίως τα πτητικά στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όλα αυτά ισχύουν για το Φυσικό, Αγνό, Παρθένο, Ανεπεξέργαστο ,Άθερμο Ελαιόλαδο.

Η Μεγάλη Διαύγεια θα πρέπει να σας προβληματίζει , γιατί είναι χαρακτηριστικό των ραφιναρισμένων και νοθευμένων "Ελαιολάδων".

Να σας θυμίσω πως στο τέλος καλοκαιριού ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε συγκεκριμένες εταιρίες για νόθευση ελαιολάδου που το πουλούσαν σαν "Αγνό Παρθένο".....