Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ





Είναι γεγονός ότι τα χημικά έχουν διαμορφώσει την ποιότητα της ζωής μας.


Ό,τι κατασκευάζεται πλέον ή παρασκευάζεται βασίζεται στη χημεία.

Λόγω αυτού ένα από τα μεγαλύτερα λόμπι του κόσμου είναι οι χημικές εταιρίες που επηρεάζουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και τις κυβερνήσεις τους για την εφαρμογή ελαστικών και ευνοϊκών νομοθεσιών για την εύκολη προώθηση των προϊόντων τους χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται η ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τα χημικά δεν δοκιμάζονται για τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον άνθρωπο και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μόνο για το ενδεχόμενο τοξικότητας και για την διασφάλιση των ορίων ασφαλείας.

Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται μόνο όταν διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου.
Oι έρευνες αυτές όμως είναι χρονοβόρες και δαπανηρές (300.000 δολ. κοστίζει ο έλεγχος κάθε χημικού χωρίς να έχει συνδυαστεί με άλλα χημικά) με αποτέλεσμα να έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες χημικά που μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνα για την υγεία μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με το εντομοκτόνο DDT (με βασικό συστατικό το χλώριο). Το DDT πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1939 για τον έλεγχο της ελονοσίας και του τύφου στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και είχε ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ωστόσο χρειάστηκαν να περάσουν δεκαετίες μέχρι να επιβεβαιωθεί πως το εντομοκτόνο αυτό είναι και καρκινογόνο

Αξιοσημείωτο είναι πως παρόλο που το DDT χρησιμοποιήθηκε πριν πολλές δεκαετίες, ανιχνεύεται μέχρι και σήμερα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.