Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ....



Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άγχος. Αυτό που ερμηνεύεται σημασιολογικά ως άγχος είναι η αντίδρασή μας σε κάποιο ΕΡΕΘΙΣΜΑ (εξωτερικό ή εσωτερικό δηλαδή σκέψη). Δυστυχώς το σώμα μας δε μπορεί να καταλάβει ποιά απειλή είναι πραγματική (π.χ. θηρίο, απειλή σωματικής βλάβης κλπ) και ποιά είναι "διογκώμενη" (π.χ. μας πήραν τη θέση στο παρκιγκ, μας τράκαραν, μας απέλυσαν, μας βρίσανε κλπ).

Και στις 2 περιπτώσεις ενεργοποιείται το Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου ήτοι ο ορμονικός άξονας (υπόφυση, υποθάλαμος, θυρεοειδής, επινεφρίδια και δευτερευόντως γονάδες) και παράγονται κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη και κορτιζόνη η οποία ενεργοποιείται σε κορτιζόλη) με σκοπό:
1. Την άμεση παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ μέσω της αποδόμησης του γλυκογόνου
2. Τη γενικότερη προετοιμασία για μάχη ή φυγή (η αδρεναλίνη σε κάνει περίπου 50% πιο δυνατό και πιο γρήγορο αλλά μέχρι το ένα λεπτό...)
Ο μηχανισμός είναι πολύ αποτελεσματικός. Το κακό είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής τον ξεσκίζει και τον "κολλάει" συνέχεια στο ON!
Έτσι γίνονται τα εξής ωραία:
1. Η κορτιζόλη προκαλεί συρρίκνωση του ιππόκαμπου (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη)
2. Η γλυκόζη του αίματος ανεβοκατεβαίνει σχεδόν μέσα σε ένα λεπτό (το σώμα μετράει τη γλυκόζη του πλάσματος ανά 10 sec) επειδή η απότομη αύξηση (λόγω της κορτιζόλης) συνεπάγεται εξίσου απότομη αύξηση στην ινσουλίνη (για να στείλει τη γλυκόζη πίσω στα κύτταρα).
Αν το κύτταρο έχει αδύναμο μεταβολισμό (κοινώς το μιτοχόνδριο τα έχει παίξει λόγω τοξίνωσης και υποξίας) η γλυκόζη είτε θα μεταβολιστεί αναεροβικά (που είναι μεν γρήγορος αλλά αναποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας), είτε θα γίνει λίπος.
Επίσης αυξάνεται η αντοχή στην ινσουλίνη, επειδή οι υποδοχείς των κυττάρων έχουν "καεί" οπότε πάμε για διαβήτη τύπου 2.
3. Αυξάνονται οι φλεγμονές στο σώμα και ειδικά στα αγγεία οπότε το σώμα επιστρατεύει το "μπετατζή" (λέγε με χοληστερόλη) να μπαζώσει το ρέμα (αφού λόγω σκουπιδοδιατροφής με καφε/τυρόπιτα δεν έχει το σώμα βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά να επισκευάσει σωστά τα αγγεία) --> αύξηση χοληστερόλης στο αίμα... Ο "μπετατζής" φωνάζει και τα φιλαράκια του τις πλάκες ασβεστίου να κάνουν "καλή δουλειά" στο σημείο που έχει φλεγμονή το αγγείο (οπότε "πετρώνει" το σημείο και έχεις αρτηριοσκλήρωση)
4. Επειδή το ζάχαρο κάνει "σεισμογράφημα" 9+ ρίχτερ ο υποθάλαμος σου στέλνει σήμα "θέλω ΓΛΥΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ" και εσύ πας στο περίπτερο γιατί είσαι πολύ αγχωμένος να στίψεις ένα φυσικό χυμό ή να φας ένα φρούτο
5. Οι φλεγμονές αναγκάζουν τον εγκέφαλο να παράγει εγκεφαλίνες και ενδορφίνες για να σε προστατέψει από τον πόνο των φλεγμονών λόγω της απόκρισης στον αγχογόνο παράγοντα (ο ταρίφας που πάτησε αλάρμ και σταμάτησε στη μεσαία λωρίδα να πάρει πελάτη). Βάλε και την αγχολυτική δράση της νικοτίνης και του καφέ και της γλουτένης (κλασικό ελληνικό πρωινό με τσιγάρο καφέ και τυρόπιτα) και έχεις ένα ωραίο πακέτο για τον παθολόγο που θα σε στείλει στον καρδιολόγο που θα σε στείλει στο νευρολόγο (με το ανάλογο αντίτιμο) και τέλος στο φαρμακοποιό.
Τα 17€ της βιταμίνης C σου φαίνονται ακόμα πολλά;;;;;;
Στην πραγματικότητα ένας οργανισμός γερός (ήτοι αποτοξινωμένος και με τροφή μέσα του όχι σκουπίδια) το ίδιο ερέθισμα θα το "επεξεργαστεί" πιο ήπια από το μέσο Δυτικό... (ξέρετε έχουν γίνει και φόνοι για μια θέση παρκιγκ δεν είναι αστεία αυτά)
Nikolaos HealingTouch Daradimos