Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ....Η.ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ






ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δυσανεξία λοιπόν στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Δεν είναι δυστυχώς μόνο μόδα. Παρά το ότι πολλοί πλέον προτιμούν προϊόντα χωρίς γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα για το οποίο δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή πάρα μόνο δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και οι λόγοι εμφάνισης της είναι άγνωστοι. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι πόνος στη κοιλιακή χώρα, τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα η διάρροια, ναυτία, απώλεια βάρους, δερματικά εκζέματα, δυσαπορρόφηση βιταμινών και άλλα πολλά!

Η σωστή διάγνωση θα γίνει με τεστ δυσανεξίας η ακόμα καλύτερα με τη μέθοδο της γαστροσκόπησης. Εάν το αποτέλεσμα βγει θετικό τότε ο ασθενής θα πρέπει να αρχίσει την θεραπεία του ή οποία είναι διατροφή χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρώει ψωμί, μακαρόνια, οτιδήποτε περιέχει αλεύρι, κριθάρι ή σίκαλη. Αναλυτικό διατροφολόγιο θα δοθεί από τον ειδικό που έχει αναλάβει τη θεραπεία καθώς και λύσεις σε διατροφικά θέματα και υποκατάστατα ώστε να γίνει ευκολότερη η καθημερινότητα του ασθενή!

Η ζωή χωρίς γλουτένη έχει γίνει αρκετά εύκολη στις μέρες μας διότι υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν παύουν όμως ακόμα να υπάρχουν δυσκολίες και παγίδες οπότε χρειαζόμαστε σωστή ενημέρωση και σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα.

Η σωστή ενημέρωση των ασθενών και των οικείων τους είναι απαραίτητη. Το “έλα μωρέ φάε λίγο απ αυτό τι θα πάθεις” μπορεί να φέρει πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Οπότε καταλήγουμε ενημέρωση = θεραπεία!
Μαυρομμάτη Μαρία
Lifehub